С велопоход и рисунки върху асфалт в Белене ще отбележат Деня на Дунав

07:14, 29 юни 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поредица от инициативи в Белене ще отбележат Деня на река Дунав, информира пресататшето на Общината Ралица Господинова. От 9 часа от сградата на Общински детски комплекс ще стартира велопоход.

Отново от 9 часа от същото място към Природен парк „Персина” ще се отправят тези, които желаят да почистят прилежащата територия. От 15 часа всяко дете, което желае да изяви художествените си заложби може да го направи с цветни тебешири върху асфалта в парка пред сградата на Общински детски комплекс /ОДК/.

Организатори на дейностите са Община Белене, Общински детски комплекс в града, както и Басейнова дирекция „Дунавски район” - Плевен. Те са осигурили както всичко необходимо за събитията, така и символични награди за участниците.

Международният ден на река Дунав се чества на 29 юни от 1994 г. с подписването на Конвенцията за опазване на река Дунав. Документът е парафиран от 13 държави в басейна на реката и от Европейската комисия. Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга и единствената сред големите реки на континента, която тече от запад на изток.

Дунав извира от планината Шварцвалд (Германия), преминава през държавите Австрия, Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна и се влива в Черно море. Реката има към 300 притока като около 30 от тях са плавателни.

През 2015 година мотото на Деня на река Дунав е „Бъди активен”, а целта на инициативите, които се провеждат в редица градове, са насочени да насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама