Плевен подкрепя инициативата за 2016 г. – Европейска година за борба срещу насилието над жени

11:43, 07 юли 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участниците в днешната кръгла маса, която се проведе в Плевен на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието“ декларираха своята подкрепа за инициативата на евродепутата Мария Габриел и нейни колеги от Европейския парламент за обявяване на 2016 г. за Европейска година за борба срещу насилието над жени. Това обяви днес по време на форума кметът на Община Плевен проф.д-р Димитър Стойков.

В дискусията, която се проведе в зала „Плевен“ на Областна администрация, участва и председателят на 43-ото НС Цецка Цачева, депутатът Владислав Николов, директорът на ОД на МВР-Плевен старши комисар Венцислав Катинов, зам-областният управител арх. Бойко Балтаков, ръководители на различни институции, директори на училища и детски градини. Доклад по темата и каква е нуждата от законодателни промени в частта за защита жертвите от домашно насилие, представи Златка Мачева, председател на Сдружение „Център Отворена врата“.

В декларацията, която бе приета днес от участниците в кръглата маса, се посочва, че реализирането на инциативата ще е силен сигнал за ангажимента на Европейския парламент в борбата с насилието срещу жените и необходимостта от по-ефективни мерски срещу това престъпление. Не можем да се примирим с данните, според кито всяка трета жена в ЕС е жертва на сексуално или физическо насилие. Ето защо считаме, че Европейската година за борба с насилието срещу жените ще ни помогне да кажем силно: „Ние даваме своя глас срещу насилието“.

Кметът проф.д-р Димитър Стойков подчерта услугите, които се реализират в Плевен в подкрепа на жервти на домашно насилие и съвместната работа с неправителствени организации. „Насилието е оръжие на слабите хора. Не бива да допускаме жените, които са стожер на семейството да бъдат подлагани на насилие“, подчерта още проф.д-р Димитър Стойков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама