Малки плевенски художници участваха в световен фестивал в САЩ

09:09, 08 юли 15 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От участие в Петия Световен детски фестивал във Вашингтон, САЩ, се завърна творческият екип на арт школа "Колорит" – Плевен. Това са Инна Чулева, 8г., Никола Ангелов, 10 г., Кристина Гечевска, 12 г. и ръководителят на школата Маяйа Ананиева. От 30 юни до 5 юли 2015г. те взеха участие в 5-тия Световен детски фестивал във Вашингтон, който се проведе пред Белия дом в "Елипсата" - парка на Президента на САЩ.

Инна, Никола и Кристина имаха възможност да рисуват живопис и да се включат в демонстративните арт ателиета по приложни изкуства, по музика и танци , както и да наблюдават танцовите, музикални и певчески изяви на изпълнители и състави от различни страни, разказа Майя Ананиева.

Рисунките, с които плевенскити малки художници спечелиха наградата да участват в Световния форум, са били показани на импровизирана изложба в една от шатрите на арт изявите.

На откриването на Фестивала българската делегация е била посетена от Втория Секретар на Посолството на България в САЩ - Михаил Божков. Фестивалът няма състезателен характер и е протекъл под мотото "Творчество, разнообразие и единство".

Целта на организаторите от Международната фондация за детско изкуство е децата от цял свят да творят заедно и чрез универсалния език на изкуството да опознаят разнообразието на културите и чрез непринуденото общуване да създават духовни, емоционални връзки и приятелства.

Инна, Никола и Кристина са подарили на Изпълнителния председател на Международната фондация за детско изкуство рисунките, които са създали по време на Фестивала, а той е споделил, че рисунките на българските деца на изложбата са впечатлили всички със своя колорит, изпълнение и идея и пожела на ръководителя на школата Майя Ананиева отново до се срещнат на следващия Световен детски фестивал във Вашингтон.

На закриването на Фестивала плевенските деца са били облечени в български национални костюми и са се включили в импровизирания арт спектакъл от музика, танци и игри. Всички участници в световния арт форум ще получат по пощата Почетен диплом.

В свободното време децата са посетили Националната художествена галерия, Музея за модерно изкуство, Националната галерия за арт скулптури, Националния музея на индиянското изкуство, Националния исторически музей, Националния природен музей, Музея на авиацията, Мемориала на Вашингтон, Зоо парка, Ботаническата градина.Националния празник на САЩ те са отпразнували заедно със стотици хиляди американци на поляните на Монумента "Вашингтон" и са наблюдавали празничната грандиозна заря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама