Плануваният ремонт на ОДЗ „Яница“ в Плевен няма да реши проблема с пропадането на сградата

16:38, 27 авг 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плануваният от Община Плевен укрепителен ремонт на детското заведение „Яница” в жк „Дружба” няма да реши сериозния проблем с пропадането му от години, сочи заключение на експертна група от общинската администрация и представители на наетата проектантска фирма. Това информират от местната управа в Плевен.

Становището  се основава на направено проучване от „Геозащита”, което беше забавено във времето поради факта, че при сондажа освен пропадъчния льос, върху който е построена сградата, са установени повърхностни и подпочвени води, най-вероятно вследствие на компрометиране на преминаващата вблизост канализация.

Мнението на експертната група е, че ново цялостно укрепване на зданието  и ремонт на канализацията в съседство ще отнеме повече средства, отколкото строителство на ново детско заведение със същия капацитет в района.

ОДЗ „Яница” е построена през далечната 1980 год. върху споменатия пропадъчен льос, без да е изготвонo инженерно-геоложко проучване и без да е достигната здрава почва, което е предпоставка за   деформации на сградата, каквито са установени след години.

През 2009 год, също без геоложко проучване, е направено частично укрепване на стойност 170 хил. лв. В резултат на миналогодишните интензивни дъждове деформациите се активизират, което наложи Община Плевен да възложи геоложко проучване и изготвянето на проект за ремонт, включващ инжекционно укрепване на земната основа, цялостна подмяна на ВиК и отоплотителната система и нова вертикална планировка за осигуряване отвеждането на повърхностните води. Посочените резултати от сондажа и последвалите експертни заключения стопираха проектирането като нецелесъобразно.

Община Плевен вече изготви вариант за настаняване на групите от „Яница” в други детски заведения, както и за осигуряване на работни места на екипа на детското заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама