Георг Спартански: Ще следвам завета на Левски - да работим за общото благо

15:04, 09 фев 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ще следвам завета на Левски - да работим за общото благо". Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански в словото си по време на официална церемония, на която подписа Етичния кодекс за морално поведение и народна работа, съставен от заветите на Апостола на свободата.

На събитието присъстваха още председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски" - Васил Василев, почетния председател на общинския комитет Васил Копчев, млади родолюбци от плевенски училища.

В приветствието си г-н Василев заяви, че подписът под документа е несъмнен знак за следване заветите на Левски.

„Тези думи тежат, в тях са съсредоточени животът, делото и философията на един от най-великите българи и отговорът на въпроса какво трябва да се направи, за да бъде нашата държава чиста и свята република".

Георг Спартански благодари за поканата да се присъедини към кметовете, приели идеята да подпишат Етичния кодекс, и подчерта, че Васил Левски е личност с международно значение, каквато няма в нито една друга история.

"Има една неписана отговорност - моралната. И именно тя е най-тежка от всички. Да обещаеш пред себе си, че ще спазваш заветите на най-великия българин, на една личност, която е със запазено място в човешката история. Моралната отговорност следва човек през целия му живот. Крачката на Левски е титанична, но е задължително всеки от нас и вас да се опитваме да следваме неговите стъпки – да сме честни пред себе си и близките си, за да може да я има България и да не се срамуваме от това, което правим. Това ни е завещал Левски – да работим за общото благо"

Градоначалникът каза още, че младите трябва да се учат на родолюбие, за да израснат като добри граждани.

"И колкото повече добри граждани има, толкова по-добро ще бъде бъдещето на България. Подписаното от мен е етичен договор, който сключваш със самия себе си", каза Спартански.

Децата от Прогимназия „Цветан Спасов” подариха на кмета издадена от тях книжка, в която са събрали историята на видни исторически личности, чиито имена носят плевенски улици. Членовете на клуба в ОУ „Отец Паисий” пък потърсиха помощ от общинското ръковоство при бъдещата реализация на идеята им да поддържат паметници от Руско-турската освободителна война по пътя за с. Радишево, които са в занемарено състояние.

Георг Спартански получи в дар и портрет на Левски, нарисуван от Роберт Шаханов. Днес председателят на Общобългарския комитет Васил Василев присъства на учредяването на деветия за Плевен клуб „Млади възрожденци” в ДФСГ „Интелект”. Така членуващите в клубове ученици в града стават близо 200. Амбицията на почетния председател Васил Копчев е до края на тази учебна година в града ни да бъдат учредени още два такива клуба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама