НАП обявиха война на интернет търговците, започват масирани проверки

07:14, 12 фев 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данъчните ще следят и наложените платежи чрез куриерски фирми

Данъчните стартират масирана кампания за налагане на тотален контрол върху онлайн търговията, информираха от офиса на НАП в Плевен. За целта ще бъде използван специализиран софтуер за наблюдение, а куриерските фирми ще дават пълен отчет за получените плащания. Данните ще се използват за сравнение на паричните потоци с осчетоводените транзакции, а ако бъде открито несъответствие недекларираните приходи ще бъдат облагани с данък.

От НАП разкриват интересни факти, според които у нас има отделни физически лица, получили плащания с наложен платеж в размер на повече от 500 000 лева за миналата календарна година. Още повече са други граждани, които не са декларирали приходи от по над 200 000 лв.

Най-честият случай на нарушения в данъчните практики са, че при покупка от интернет, стоките не са съпроводени с касови бележки или каквито и да е документи. Банковите преводи и наложените платежи пък въобще не се осчетоводяват.

Приключилите до момента проверки и ревизии са довели до разкриване на над 1.1 милиона лева укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14 дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 000 лв. и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто ревизионен акт е на стойност близо 300 000 лв.

От НАП съветват потребителите да искат касова бележка за всяка своя покупка, защото упражняването на права по гаранция или рекламация на некачествена стока е невъзможно без фискален бон. Неиздаването на касов бон се санкционира със съставяне на акт за нарушение от инспекторите по приходите при НАП, които са задължени да се легимитират. Първоначалната санкция за търговеца е в размер на 500 лв., а при повторно нарушение санкцията скача драстично.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама