В Плевен започна кампания по набиране на средства за ремонт на храм "Света Троица"

14:00, 05 май 16 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Плевен започна кампания по набиране на средства за ремонт на храм "Света Троица", стана ясно днес на пресконференция в пресклуба на БТА.

Дарителската кампания ще протече под мотото "Да запазим вярата си!", и е организирана от Сдружение "Справедливост" и Църковното настоятелство на плевенския храм. Основната идея е да се съберат средства за цялостен ремонт на "Света Троица".

Благотворителната инициатива е в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков, които загинаха при автомобилна катастрофа на 5 май 2-14 г., както и в памет на всички загинали в транспортни произшествия деца от Плевен.

Майката на Влади - адвокат Галя Горанова подчерта, че пред кампанията е поставена амбициозната цел да бъдат събрани поне 100 000 лева от дарения, които ще бъдат инвестирани в основен ремонт на храма. Тя допълни, че още през 2011 година е стартирала реставрация на стенописите, също с дарения. Поправени са царските двери и олтарната завеса, тази година е приключило реставрирането на владишкия трон.

Храмът обаче се нуждае от цялостна реставрация на иконописите на южната стена и купола, на някои от иконите, от нов под, ремонт на фасадата, изграждане на отоплителна инсталация и др.

Председателят на църковното настоятелство към храм "Света Троица" свещеноиконом Венци Христов припомни историята на плевенския църковен храм. Решението за изграждането му е взето през юни 1891 г., а строежът продължава от 1892 до 1899 г. Освещаването е извършено през 1912 г.

Всички желаещи да дадат своя принос към съхраняване на християнската вяра могат да го направят чрез откритата банкова сметка в лева:

Уникредит Булбанк

Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062

Bank BIC: UNCRBGSF  

СДРУЖЕНИЕ „СПРАВЕДЛИВОСТ”

Дарения могат да се направят и в специално поставени кутии в храма, както и чрез PayPal.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама