Росен Плевнелиев: Репресираните от режима българи не получиха справедливост

15:05, 28 май 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Репресираните от режима българи не получиха справедливост, а истината е подменена удобно и успешно. За разлика от останалите части на Европа, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб манипулативен план, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този сценарий продължава да се развива със страшна сила и до днес". Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев в своето слово, произнесено по време на 27-то поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим.

По този повод на остров Персин край Белене бяха и президентът Петър Стоянов, военният министър Николай Ненчев, депутати, представители на местните власти, репресирани, потомци на жертви на тоталитарния режим, граждани.

Държавният глава бе категоричен, че остров Персин е превърнат в "гробница на българския интелектуален и духовен елит", някога дръзнал да се противопостави на комунистическата власт.

"Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма"

Росен Плевнелиев за пореден път отправи апел, истината за тоталитаризма да влезе в учебниците и да бъде показана. Той пожела на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите и да бъде създаден Музей на българския 20-и век, защото това е единственият достоен завършек на дебата за новата история на България след Втората световна война.

Президентът каза още, че битката за истината тепърва предстои - с нови учебници и музеи, с отдаване на почит към жертвите на терора.

„Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", завърши Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама