Апелативният съд потвърди доживотен затвор за рецидивист, обвинен в убийство на 17-годишно момче

12:22, 29 юни 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказанието доживотен затвор, наложено от Окръжния съд Плевен на Георги Георгиев, по прякор Чокмана, за убийството на 17-годишно момче.

Той е обвинен и осъден на две инстанции, че на 31 май 2008 г. в Плевен, в местността Мъртва долина, в язовир Мъртва долина-2, умишлено убил Анатоли П.П., роден 1991 г. Смъртта на момчето е настъпила в резултат на удавяне.

Деянието на Георги Георгиев представлява опасен рецидив, е е посочила прокуратурата, с което са се съгласили два съдебни състава. Преди да застане отново на подсъдимата скамейка, рецидивистът е осъждан за изнасилване, средна телесна повреда, наркотици и др.

В процеса за убийството Георгиев е осъден и по второ обвинение – че в деня на умъртвяването на детето се е заканил на Н.Г.Г., че ще я изнасили и убие.

Доживотният затвор осъденият за убийство ще трябва да изтърпи при първоначален специален режим, а на близките на убитото момче да заплати обезщетение за неимуществени вреди 50 000 лева, заедно със законната лихва върху тях.

Разглеждането на делото на втора инстанция е станало след жалба на адвоката на подсъдимия, с която се иска отмяна на осъдителната присъда и постановяване на нова, оправдателна. Апелативният прокурор е заел становище да се потвърди присъдата.

Според състава на Апелативен съд Велико Търново жалбата е неоснователна, а подсъдимият трябва да остане зад решетките доживот, защото това е единственият начин да бъде спрян да върши престъпления.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама