Плевенско село събра стотици на традиционна родова среща

11:27, 24 юли 16 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици хора от цялата страна, чиито корени тръгват от плевенското село Брестовец се събраха и тази година на среща, организирана от местното читалище”Наука” Родовата среща се проведе в събота вечер. Тя е шестата поред и събира все повече съмишленици, твърдят организаторите.

В двора на местното училище всички бяха посрещани от кмета на селото Радослав Иванов и с изпълнения на Вокална група „Брестовчанка“ при читалището.. Гости на Родовата среща бяха председателят на общински съвет – Плевен Мартин Митев и общинските съветници Христослав Михайлов, д-р Калин Поповски и Светослав Доков, кметове на кметства в община Плевен. „Радвам се, че имаме села като Брестовец, които по този начин пазят родовата си памет, защото човек без род е като дърво без корен“, обърна се към присъстващите председателят на общинския съветв  Плевен Мартин Митев, който беше сред поканените.

Тази година за първи път потомците на родовете в селото ще могат запишат и своите послания в специална книга за поколенията. Специални поздрави бяха отправени към най-възрастния жител на селото - Кръстьо Първанов, който е на 102 години и към най-малкия – Николай Николов.

Село Брестовец има над 500-годишна история. Местните се гордеят с изявени свои съграждани като Иван и Тодор Вацови, които  са дарили своята къща в центъра на Плевен и днес там е музеят "Цар Освободител Александър Втори". От селото тръгват корените и на Георги Фотев - участник в боевете при Шипка, Георги Кочев, Васил Топалски, оперният певец Асен Селимски, акрисата Мария Статулова и редица други.

Днес в село Брестовец живеят над 1000 души, сред тях има и много млади семейства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама