Все повече непълнолетни са наемани на работа в Плевен

18:04, 29 юли 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Значително се е увеличил броят на издадените разрешителни от Инспекцията по труда в Плевен за наемане на работа на младежи на възраст от 16 до 18 години през месец юли. Това съобщи директорът на инспекцията Борис Петков.

Броят на поисканите разрешения от началото на годината е 40, като 19 от тях са подадени само през юли. Повечето искания на работодатели са за назначаване на непълнолетни в питейни заведения и в сферата на търговията.

Разрешението за полагане на труд от непълнолетни е свързано с представянето на редица документи. Трябва да се спазва и стриктно законът, в който са разписани задължителни условия, при които подрастващите могат да полагат труд.

Над 900 са регистрираните еднодневни трудови договори в Плевенско от началото на годината,  казаха още от инспекцията. Проверките засягат основно земеделските стопани, които работят основно през лятото. Ще се извършват проверки за безопасността на селскостопанската техника.

Проверки ще вървят и по отношение на трудово-правните отношения. Петков напомни, че селскостопанските работодатели имат право да сключват еднодневни договори, което позволява наетите сезонно безработни да не губят регистрацията си в бюрото по труда и социалните си помощи, уточняват от инспекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама