10 храни с магически сили

10:32, 07 авг 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Авокадо, чиа семена, киноа, кейл - светът е полудял по екзотичните хранителни продукти, наричани още суперхрани. „Дойче Веле“ състави списък с десетте най-популярни сред тях.

1. Акай бери



Палмата Акай расте в Южна Америка. Твърди се, че плодът ѝ, приличащ на боровинки, подпомага метаболизма, т.е. води до отслабване. Освен това съдържа много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай бери подобрява също така енергийния баланс и издръжливостта на организма.

2. Авокадо



Авокадото е един от най-богатите на мазнини плодове в света, които обаче не ни карат да пълнеем. То съдържа ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Зеленият плод с формата на круша съдържа и много витамини, полезни за кожата, косата, имунната и нервната системи.

3. Чиа семена



Казват, че тези малки семенца, богати на протеини и на мастни киселини Омега-3 и Омега-6, имат вълшебни качества. Още преди 5000 години древните маи и ацтеките са ценили свойствата им и са ги използвали и като лекарство. В интерес на истината чиа семената нямат почти никакъв вкус.

4. Годжи бери



Годжи бери е смятан за един от най-полезните плодове на света. Той подсилва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, дарява енергия, забавя стареенето. Този плод е много полезен и за очите и кожата.

5. Кейл



Този суперпродукт се промъква в менюто на все повече хора. В САЩ зелето кейл отдавна е хит: предлага се като смути, салата и в какви ли не други вариации. Кейлът е истинска витаминозна бомба: 100 грама от него са достатъчни за покриване на дневните ни нужди от витамин C. Освен това зелето кейл е богато на витамин А и съдържа минерални вещества като желязо и калций.

6. Боровинки



В Германия сезонът на боровинките започва през юли. Тъмносиният плод е изключително богат на витамини и спира възпалителните процеси. Още древните гърци и римляните са използвали боровинките като лек при чревни заболявания. За разлика от южноамериканските акай бери, боровинките са нискокалорийни и бедни на мазнини, но също така съхраняват нашата жизненост и младост.

7. Джинджифил



При стомашно-чревни заболявания джинджифилът е незаменим помощник - той подобрява оросяването с кръв на червата. Спира възпалителните процеси и подпомага възстановяването на чревната лигавица. Джинджифилът разкрива лечебите си свойства най-добре изсушен. В прясно състояние той е лютив на вкус, но пък засилва съпротивителните сили на организма.

8. Куркума



Индийската подправка куркума е позната на хората от хилядолетия. Тя е една от съставките на кърито. Подобното на джинджифил растение е смятано за свещено. Куркумата подобрява процеса на храносмилане, намалява нивото на холестерола, действа като антиоксидант, а има и противовъзпалително средство.

9. Бадеми



Който иска да направи нещо за здравето си, трябва да изяжда по няколко бадема на ден. Освен, че те притъпяват глада, бадемите помагат много на сърдечната дейност и намаляват риска от диабет и алцхаймер. Бадемите съдържат от "добрите" мазнини - като тези на авокадото.

10. Киноа



Малките зрънца киота са наричани с много имена: "зърното на инките", "ечемикът на Андите", "перуански ориз". Смятани са за едни от най-добрите източници на растителни белтъчини. Те не съдържат глутен, съдържат всичките девет най-важни за човека аминокиселини, имат антиоксидантно действие и са изключително богати на минерали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама