Плевенската филхармония открива сезона си с концерт, посветен на проф. Михаил Пеков

07:30, 22 авг 16 / Култура 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевенската филхармония открива на 10 септември новия си творчески сезон с концерт, посветен на 75-годишнината от рождението на проф. Михаил Пеков. Ще бъде представен концерт за две цигулки и струнен оркестър, написан през 1981 г. от именития български композитор и педагог.

Ще бъдат включени още  български творби - "Лятна сюита /"Зидарска сюита"/ за цигулка и струнен оркестър от Стефан Драгостинов, посветена на големия български композитор Марин Големинов, и "Три тихи симфонии за пиано и струнен оркестър" от Георги Арнаудов. 

За солисти са поканени известни и обичани от плевенската публика млади цигулари, носители на отличия от международни конкурси. Сред тях са плевенчанката Яна Зеленогорска  и Санджар Сапаев  от Узбекистан, който има поредица от концерти в Плевен. Плевенските симфоници ще бъдат ръководени от главния си диригент Деян Павлов.

Сезонът им тази година ще премина под мотото "Аз обичам българската музика" и ще бъде обогатен с творби на български композитори. 

Откриването е предвидено да бъде в съботен ден, за да е удобно на меломаните и от други градове да посетят събитието. Началото е от 19.00 ч. в зала "Катя Попова".   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама