Кметът на Плевен връчи почетни плакети на две деца, носители на медали

17:19, 22 авг 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малката шахматистка Нора Рашева и медалистът от олимпиадата по химия в Тбилиси  Янислав Данчовски получиха днес почетни плакети от  кмета на Плевен Георг Спартански. Двете плевенски деца се пребориха в ожесточена конкуренция за престижни медали в областите, в които се надпреварват.  

8-годишната състезателка на школата по шах  „Плевен ХХІ” спечели бронзов медал от Европейското първенство на страните от ЕС. То се проведе от 6 до 14 август в Чехия. Малката плевенска шахматистка се класира трета в групата за момичета до 8 г. с 4.5 точки от 9 възможни.

„В Плевен винаги са се раждали шахматни таланти, Нора е доказателство за това, че децата ни са умни, а и красиви. Ние трябва да направим така, че да им създадем условия те да развиват таланта си”, каза на церемонията по връчването на отличията кметът Спартански.

 Янислав Данчовски е  възпитаник на плевенската математическата гимназия „Гео Милев”. Той е член на олимпийския отбор на страната ни по химия и  се завърна с бронзов медал от Международната олимпиада, която се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия.

В биографията си младежът има множество отличия и награди от конкурси, състезания и олимпиади по чужди езици, по биология, математика, лингвистика, физика, социология и др.

Той е един от 21-те зрелостници, на които ще бъде връчена и Национална диплома със заповед на министъра на образованието и науката. „Не всичко е в черни краски в Плевен, има и бели лястовици.

Изключително съм впечатлен и горд, че в нашия град се раждат такива таланти. Трябва да осъзнаем колко сме длъжни, ако искаме те да остават в България, да правим и невъзможното за това”, се обърна към гостите г-н Спартански.

Янислав сподели, че е избрал да продължи образованието си в Софийски университет, а желанието му след това е се върне да работи и да създаде семейство в Плевен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама