"Интелигентна" система контролира трафика по улиците на Плевен

15:34, 26 авг 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Плевен e въведена "интелигентна" система, която да контролира  трафика по улиците на града. Това съобщи на пресконференция днес председателят на местния общински съвет Мартин Митев.

Системата е част от проекта за интегриран градски транспорт за над 18 милиона лева.Тя се регулира чрез видеокамери и датчици, поставени на 13 възлови кръстовища. Това не позволява да се образуват големи задръствания по улиците, тъй като автомобилният поток се пропуска в посоки, в които е най-оживен в определен момент от денонощието.

Така може да се даде приоритет на градския транспорт, в случай, че закъснява по график в определено направление, поясни Митев.

Въвеждането на системата е наложило премахване от светофарите на предишните таймери, които са отчитали секундите на зелената и червена светлина на светофарните уредби. Сега задействането на зелен или червен цвят на светофара се регулира централизирано от системата в центъра за градска мобилност, добави Митев.

Предстои да бъдат закупени още 14 нови тролейбуси. С новата транспортна схема в Плевен  ще заработят 16 тролейбусни линии, които ще обслужват над 90 на сто от маршрутите на града, включително и най-отдалечените зони. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама