Плевенчанката Белослава Кръстева завърши шеста на Европейското по шахмат

11:13, 29 авг 16 / Спорт 25 939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевенската шахматистка Белослава Кръстева от  клуб „Спартак Плевен XXI“ се е класирала на шесто място на Европейското първенство по шахмат за юноши и девойки в Прага, съобщиха от клуба. Тя е участвала в групата на девойки до 12 години в конкуренцията на 101 състезателки от  38 държави.

Сред тях 9 са били с международно звание.Състезанието се е провело в  9 кръга по "швейцарска" система.  Белослава е започнала трудно първенството, след като е допуснала реми срещу Линеа Тригещад (Норвегия). След това са последвали три победи за пленечанката срещу Марта Силд (Естония), Ноам Портной (Израел) и Виктория Кирчей (Русия).

В петия кръг обаче тя загубила от рускинята Ева Стефанян. Това бе и единствената загуба на Белослава. В шестия кръг  ремизира срещу Сабина Зали (Азърбейджан), а след това постигнала две победи срещу Агата Мурзина (Русия) и Николета Тот (Унгария). Така преди последния кръг тя се озовала на пето място и победа срещу Мариам Мачиам (Армения) й давала шанс за медал. След оспорвана борба партията завършила реми. Това не стигна за медал, но 6,5 точки, които тя постигна, се оказаха  достатъчно за призовото  шесто място.

Световните и европейски първенства по класически шах са най-важните състезания от международния календар. От българите Габриела Антова спечели сребърен медал при девойките до 14 години, а в призовите шестици, освен Белослава, влязоха още Светлен Иванов (5-ти до 8 г.) и Гергана Пейчева(девойки до 14 г.).

В класирането по медали България е на 11-то място от 49 държави. С най-много отличия са Русия и Армения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама