Над 200 лечебни заведения у нас вече имат системи за пръстови отпечатъци

15:30, 10 сеп 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вече над 200 лечебни заведения разполагат с устройства за сканиране на пръстови отпечатъци, а още 50 очакват доставки до броени дни. Това зяви днес в Плевен зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който представи въведената нова система в УМБАЛ-Плевен.

В  плевенската болница поставените устройства за регистрация са 49, всяко от които е на цена 285 лева. Всяко лечебно заведение само си закупува необходимото оборудване. Към настоящия момент само две болници на територията на Плевенска област все още не разполагат с новата техника, отбеляза д-р Шарков. 

Той уточни, че регистрация няма да е необходима при пациенти, които се хоспитализират по спешност. Системата няма да бъде прилагана и на малки деца. Тези, които не могат да оставят пръстов отпечатък по една или друга причина,  ще продължат да се регистрират, както досега, с лична карта.

От 1 октомври устройствата ще станат задължителни за всички болници, припомни още заместник-министърът. Той изтъкна, че с новата система регистрацията на болните става далеч по-лесно, тъй като всеки може да забрави личната си карта. Системата е  напълно безплатна  за пациентите и  безопасна спрямо защитата на личните данни, увери още д-р Шарков.

Той подчерта, че системата генерира цифров код, а не самия пръстов отпечатък, като тя работи на принципа на тази, с която заключваме с отпечатък мобилния си телефон или лаптопа си.

На демонстрацията на системата в плевенската болница присъстваха още подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева, директорът на УМБАЛ – Плевен доц. д-р Цветан Луканов, зам.-директорът на РЗОК – Плевен Десислава Пантелеева и представители на Министерство на здравеопазването.

НЗОК също е взела решение за поставянето на устройства и в РЗОК по места. Така гражданите ще могат да се регистрират първично, когато ходят да заверят рецептурните си книжки, като ще е необходимо да отделят само броени минути за това, каза на срещата подуправителят Иванка Кръстева. По думите й, устройствата в РЗОК ще бъдат налични от следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама