В Плевен неефективните звена в образованието ще бъдат закрити

16:27, 19 сеп 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От следващата бюджетна година генерално ще бъдат взети мерки за оптимизиране на училищната мрежа в община Плевен, като неефективните звена в областта на образованието да бъдат закрити. Това заяви днес на редовната работна среща в общината кметът Георг Спартански. Той уточни, че тази година голям брой паралелки с малък брой ученици са поискали дофинансиране от общинския бюджет.

Това са общо 13 училища в общината , уточни Спартански. За дофинансирането им Община Плевен е осигурила  над 53 хил. лева. Когато има маломерни паралелки, те често се сливат и това сериозно се отразява върху качеството на обучение, стана ясно още на срещата.

Не само в селата, но и в Плевен има училища, които не могат да докажат нуждите си от самостоятелно съществуване. Единственото решение е закриването им, а учениците да се пренасочат към други училища, отбеляза кметът.

Друг проблем е, че често пълняемостта на паралелките е само на книга, за да се получи финансиране и да се запази училището. Но това е път за никъде, смята Спартански.

Той подчерта, че очаква да получи подкрепа от общинския съвет и гласуване в интерес на качественото образование на децата, защото „ще е некоректно, ако по политически съображения някой не погледне истината в очите и не отчете сериозната демографски криза в общината”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама