С минута мълчание и военни почести плевенчани отбелязаха Независимостта на България

14:40, 22 сеп 16 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествен ритуал днес Плевен  отбеляза 108 години от обявяването на Независимостта на България.  На площад"Стефан Стамболов" пред театъра бе приет почетния караул от военни формирования от гарнизон Плевен.

Бяха изпълнени родолюбиви песни от Общинския духов оркестър и Общински хор „Гена Димитрова”.

 На ритуала присъстваха кметът Георг Спартански и зам.-кметовете арх. Невяна Иванчева и Стефан Милев, областният управител Ралица Добрева, председателят на общинския съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, представители на институции и организации, граждани.

   В словото си кметът Георг Спартански подчерта, че обявяването на Независимостта на страната ни е акт с огромно политическо значение, който оставаше незаслужено пренебрегнат в най-новата българска история. Той припомни и каква е била обстановката преди 108 години и хронологията на събитията. „Този 

акт е пример на ловка дипломация, която обаче е не сама за себе си, а показва, че тогавашните държавници на България, следвайки националния идеал на държавата и в съответствие с въжделенията на българския народ, са направили всичко необходимо на дипломатическата маса на преговорите, за да постигнат обявяването на Независимостта. Този акт е пример как държавното ръководство, политиците, трябва да работят в съответствие с очакванията на своите граждани и как трябва да се следва неотменно един идеал – независима, свободна, горда, равнопоставена България на европейската карта на свободните народи. ", каза в словото си кметът на Плевен.

Венци и цветя в знак на признателност към делото на борците за Независимостта на България бяха положени пред паметния знак на площада. Присъстващите запазиха и минута мълчание.

 По повод празника тази вечер от 19.30 часа на открита  сцена „Водна каскада” ще се състои концерт на Общински  хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. В програмата ще звучат популярни хорове от опери и оперети, песни от репертоара на „АББА”, „Куин”, „Бийтълс” и други. Боряна Бешева, Нора Стефанова, Снежана Димитрова, Виолета Боянова, Дани Меса и Ива Николова ще са солистите на концерта.

   При лошо време събитието ще е в зала „Катя Попова”.

 

       

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама