В Плевен ще се проведе Нощ на учените, посветена на здравословното хранене

16:18, 25 сеп 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представянето на здравословна растителна храна ще бъде акцент в програмата на Европейската нощ на учените, която ще се проведе на 30 септември в  Плевен. Това съобщи проф.д-р Савелина Поповска - заместник-ректор на Медицинския университет в града. Тя уточни, че се наблюдава ренесанс на бобовите и растителни храни, които са подходящи за съвременното меню. Завръщането на бобовите култури на трапезата е нужно, за да се нормализира хранителният ни режим. Научните проучвания показват, че през последните 30 години се е наложил нездравословен режим на хранене в България.

Това е причината  тази година водеща тема в Нощта на учените да бъде "Храната - история, символ и лекарство, с фокус върху бобови култури и храни".

От 17.00 ч. в Историческия музей ще бъде открита изложба. След това проявите ще продължат в зала "Амброаз Паре" на Медицинския университет със свободен вход за гражданите. От 18.00 ч. ще бъде дискусията "Бобови култури и храни - една подценявана и забравена, но полезна традиция".

Ще бъде показана изложба-базар на здравословни храни с фокус върху бобовите растения и кът, наречен "Нахутът непознати възможности и предизвикателства", с дегустация на продукти, изготвени от нахут.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама