В две плевенски гимназии ще се открият центрове за кариерно ориентиране

13:55, 29 сеп 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две плевенски училища - Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици и Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” са сред 42-те в страната, в които пилотно ще се прилага модел за кариерно ориентиране на учениците. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в Плевен

Моделът е част от проекта  „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” , изпълняван от МОН, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

В училищата, включени в проекта, ще се сформират екипи от педагогически специалисти, които ще работят заедно с кариерни консултанти. Те ще работят в кариерни клубове в съответствие със специфичните потребности на учениците от различните етапи, степени и видове училища.

Програмата ще включва и специфични форми и методи за кариерно ориентиране на ученици със специални образователни потребности. Ще бъдат определени критериите, определящи категорията „застрашен от отпадане ученик“, причините за отпадане, както и специфични методи и подходи за кариерно ориентиране.

В близко бъдеще ще бъде създаден и модул „Пазар на труда“ към съществуващия вече Национален портал за кариерно ориентиране, който се очаква да изиграе важна роля  в избора на образование и професия на учениците, съобразени с потребностите на пазара на труда и техните индивидуални качества и способности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама