В плевенска клиника бe извършена уникална безкръвна трансплантация на минискус

11:43, 03 окт 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 30.09.2016г. в ортопедичното отделение към Многопрофилната болница за активно лечение “Авис медика" в . Плевен беше извършена безкръвна иновативна трансплантация на изкуствен менискус .Д-р Халваджиян, завеждащ отделението по ортопедия и травматология и Проф .Рене Вердонк , гост оператор, водещ специалист по ортопедия и травматология и началник на ортопедичното отделение на Медицинския университет в Гант ,Белгия, успешно оперираха 21 годишния Георги Гетов от село Орешак.

Пациентът е опериран от д-р Халваджиян преди два месеца, поради оплаквания от болки и ограничение на движенията в лява колянна става. При извършената интервенция е премахнат по - голяма част от медиалния менискус. Липсата на менискус е предпоставка за бързо износване на околния хрущял и дегенеративни промени в ставата в кратки срокове.

Това е наложило трансплантацията, целяща заместване на липсващата част и възстановяване на баланса в колянната става. Липсващата част от менискуса се замести с активен биополимер - Actifit , служещ за скелет и целящ прорастване на околната менискална тъкан и попълване на липсващата част. Интервенцията се извърши артроскопски (безкръвно), което позволява бързо възстановяване на пациента.

Проф .Рене Вердонк е един от водещите световни специалисти в менискалната патология и трансплантология . Автор е на редица научни трудове в областта на менискалната трансплантация и е със специални интереси вменискалната патология на колянната става.

 

Д-р Халваджиян и неговия екип са специализирани в провеждането на артроскопски интервенции на малки и големи стави и от години се утвърждават като водещ център в Северна България . За пореден път ортопедичното отделение към МБАЛ “АВИС МЕДИКА” е домакин на водещи Европейски специалисти,успешно внедрили иновативни оперативни техники и споделили своя опит .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама