Плевен ще получи безвъзмездно гилзи за паметника на Емил Димитров

07:49, 18 окт 16 / Култура 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Николай Ненчев е одобрил молбата на  кмета на Плевен Георг Спартански и общината ще получи безвъзмездно 925  месингови гилзи/122-мм/, от които след претопяване ще бъде отлят паметник на Емил Димитров. Това съобщи кметът Спартански. Той допълни, че стойността на материала, който ще бъде извлечен, е 15 500 лв.

В писмото от министър Ненчев се уточнява, че в 60-дневен срок община Плевен трябва да организира собствен транспорт, с който да превози гилзите, които се съхраняват в склад в Стара Загора. „По подобен начин е изграден и паметникът на ген. Колев в Добрич, тогава местната администрация също изпрати писмо с подобно искане до Министерството на отбраната. Изказвам лично своята благодарност на министър Ненчев, че се отзова и на нашата”, каза още кметът.

Той увери, че тази седмица ще бъде сформирана комисия, която да подготви обявяването на национален конкурс за изработване на мемориала на Емил Димитров.

За изграждането на паметник на родения в Плевен легендарен изпълнител бяха организирани поредица благотворителни акции-изложби и концерти, чрез които бяха събрани голяма част от необходимите средства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама