В Плевен беше открит нов паметник на поета Никола Ракитин

16:43, 21 окт 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възстановеният бюст-паметник на поета Никола Ракитин бе открит с водосвет днес пред едноименното читалище в квартал "Сторгозия" в Плевен . Бюстът се наложи да бъде възстановен след кражба, чиито извършители не са разкрити и до днес.

Сред официалните гости на церемонията днес бяха председателят на общинския съвет  Мартин Митев, общински съветници и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

В кратко слово Дойнов припомни за живота и делото на големия поет, и посочи, че светли имена като него продължават да живеят със стиховете си в сърцата на много хора.

Присъстващите приветства и председателят на общинския съвет  Мартин Митев. „Въпреки тежките години, които преживяха читалищата след 1989 г., свързани с демографската криза и липса на средства, те продължават да работят за това, за което са призвани.  Считам, че наш дълг е всички да обединим усилия и да подкрепим тези културно-просветни средища“, каза Мартин Митев.

Той посочи, че за първи път общинският съвет  е приел Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Плевен за 2016 година. Целта на документа е да бъдат подкрепени читалищата като културни центрове, които съхраняват и популяризират българските традиции и наследство.

„Радвам се, че в навечерието на един от най-светлите ни празници - Деня на народните будители - 1 ноември, засвидетелстваме своята почит към един от големите ни просветители - Никола Ракитин. За мен е чест да присъствам на откриването на възстановения бюст - паметник на поета в Плевен“, каза още председателят на общинския съвет.

Церемонията продължи със стихове на Никола Ракитин, представени от поетесата Валентина Атанасова, и танцов поздрав от малките възпитаници на Фолклорен ансамбъл „Дружба“ с ръководител Иваничка Гергушка.

Откраднатият бюст - паметник на Никола Ракитин в Плевен бе дело на известния български скулптор Кирил Тодоров. Изработката бе от мрамор от далечната 1936 г., като според Чавдар Луканов кражбата е извършена по поръчка на частни колекционери.

Новият паметен знак също е от мрамор, автор на бюста е скулптора Венцислав Василев. За изработката на новия паметник със средства са помогнали и редица родолюбиви плевенчани, съобщиха от читалищното настоятелство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама