В Плевен ще бъде създадена "синя стая" за разпити на деца

15:30, 22 окт 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Институтът по социални дейност и практики планира  в Плевен да бъде открита така наречената„синя стая”, в която да се провеждат разпити на деца,  станали свидетели или жертви на насилие. Това съобщи в Плевен  проф. Нели Петрова – председател на Управителния съвет на института.

Такива  стаи вече съществуват в София, Монтана, Шумен, Стара Загора и Видин. През тях са преминали 204 деца, от които 40 – по граждански дела и 164 – по наказателни, уточни тя.

Много често децата, подложени на насилие, се налага да отговарят на въпроси на представители от различни институции по няколко пъти и това допълнително ги травмира. Институтът, който е гражданска организация, е готов да създаде условия, които да работят в подкрепа на жертвите на насилие – деца и възрастни.

Едно от решенията е  „синята стая”, която в Плевен се изгражда по проект на Министерството на правосъдието. В страната вече има 15, но по думите на проф. Нели Петрова те все още не се използват достатъчно от професионалистите и остават „непознати” за семействата.

В Плевенска облраст 109 са престъпленията против личността, завършили с осъдителни присъди  през 2015 г. Общо 19 от жертвите са били деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама