Медици от Плевенската болница бяха обучени как да реагират при терористичен акт

15:53, 24 окт 16 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медици от УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен днес минаха обучение, в което беше разиграна ситуация на  пожар и обгазяване, възникнали вследствие на терористичен  бомбен атентат. Обучението бе водено от началника на звеното за спешна помощ в блницата д-р Петко Стефановски. Участие взеха и пожарникари от РЗПАБ.

Независимо дали има бомбен атентат в града, в близост до болницата или в някоя от сградите й, медицинският персонал трябва да знае какви са полевите действия и стъпки, които трябва да предприеме, заяви д-р Стефановски.

Той поясни пред присъстващите, че на първо място трябва да се провери дали раненият е в съзнание и дали е контактен.  Ако не е в съзнание, трябва да  се повдигне брадичката,  да се освободи коренът на езика му и да изчисти устната му кухина, за да се направи изкуствено дишане.

Много важно раненият да не бъде преместван, защото не се знае при бомбения атентат колко тежко е пострадал.

Д-р Стефановски демонстрира и защитното облекло, което трябва да бъде сложено заедно с противогаз при наличие на контакт със заразно болни или ако е пусната така наречена „мръсна бомба”, която заразява хората.

Пожарникарите  разясниха какво се прави при настъпване на пожар, какви са първоначалните действия, които трябва да предприеме персоналът на болницата и демонстрираха как се гаси пожар.

Специалисти разясниха,че при евентуален пожар веднага трябва да се сигнализира на тел. 112. Обучението по предприемане на действия при евентуална авария или възникнал терористичен акт е част от много подобни мероприятия в болницата, които целят постигане на безопасни условия на труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама