Българският Паганини гостува на плевенска сцена

09:33, 25 окт 16 / Култура 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер на плевенска сцена гостува виртуозният цигулар Марио Хосен, известен още като Българският Паганини. Заедно с мецосопрана Олга Михайлова той ще е солист на концерта на Плевенската филхармония, с диригент Славей Тинчев.

В програмата са включени Каприз за соло цигулка, Концерт за цигулка и оркестър №1 – първа и втора част, Религиозно встъпление и Ла Кампанела за цигулка и оркестър от Паганини. Ще звучат още увертюра към операта „Норма” от Белин, увертюра и ария на Розина из операта „Севилският бръснар” на Росини.

Цигуларят Марио Хосен е роден в Пловдив.  На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения.

Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен, които той представя в Европа, Азия, Америка, в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус” „Брукнерхаус“

 

 

Концертът ще започне от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама