Лиляна Павлова: Досега по програма"Региони в растеж" са инвестирани над 3,1 млрд. лева

18:15, 27 окт 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досега по програма "Региони в растеж" са инвестирани 3,1 милиарда лева в българските региони. Това съобщи днес в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Инвестициите са усвоени в градската среда, транспорта, в ремонти на училища, университети, Това е една от програмите, по която нямаме изгубено финансиране, добави министърката.

По думите й новата оперативна програма е базирана на 3 нови елемента. Първият са общините. Сега те няма да бъдат само бенефициенти, а са с делегирани права. Това означава, че те вече  са междинни звена, които могат да оценяват своите проекти и сами да избират своите проекти като дейности.  Те имат резервиран бюджет, като  50 млн. лева са директните инвестиции в Плевен за развитие на градската среда, образованието и други.

Вторият елемент са финансовите инструменти - проекти, свързани с дългосрочно ниско лихвено кредитиране по програмата за градска среда. Предстои да бъдат създадени три нови фонда - един за Северна България, един за Южна България и един за София, посочи още министърът.

Чрез фондовете в допълнение към инвестициите по програмата ще се добави още стартов капитал от 370 милиона лева. Чрез фондовете ще може да се мултиплицира ефектът - това означава над половин милиард лева допълнителни инвестиции в регионите и да се финансират такъв тип проекти, които генерират приходи, създаващи работни места, допринасящи за промяна облика на градовете, поясни Павлова.

 Като много важен елемент тя добави допълнителното финансиране за туристическа инфраструктура. За тях се добавят още 100 милиона лева. За осигуряване за паметници на културата със световно и национално значение има предвидени до 50 на сто безвъзмездно финансирани дейности, свързани с археология и възстановяване на състоянието им, допълни министър Павлова. 

 В Плевен тя откри шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. На него се представят Окончателният доклад за изпълнението на ОПРР 2007 - 2013 г. и информация за актуалното състояние на ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. с текущите проекти. В заседанието участват експерти и представители на Европейската комисия.

Във форума участват още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, представители на ГД „Регионална и градска политика” на Европейската комисия - Витория Алиата ди Вилафранка, Владислав Пискорц, Борислава Удфорд, Франсоа Галага, експерти, областни управители, кметове на общини и др. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама