Общинската дирекция "Военноисторически музеи" в Плевен става Регионален музей

09:26, 04 ное 16 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С решение на Министерския съвет общинската дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен става Регионален военноисторически музей. Правителството прие това решение след депозиране на трето поред предложение на община Плевен с дата 16 март 2016 год.  

Дейността на сегашната дирекция включва управление на Панорама „Плевенска епопея 1877“, къща-музей „Цар Освободител Александър II“, параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, Скобелев парк-музей, къща-музей „Великий Княз Николай Николаевич“, къща-музей „Негово Кралско Височество Карол I“ – гр. Пордим, и Румънски мавзолей с музеен кът в село Гривица. Досега финансирането им се осъществяваше изцяло от бюджета на община Плевен.

Създаването на новата музейна структура има за цел постигане на по-добра организация при опазването и популяризирането на културните ценности от периода на Руско-турската война (1877-1878), които са значими за националната ни идентичност, са част от мотивите за приемане на решението.

 Новосъздаденият регионален музей ще поддържа връзки със страните, участнички във войната, ще оказва методическа помощ на музеите, намиращи се на територията на област Плевен и ще осъществява дейност на територията на общини, където не са изградени музеи или обществени колекции, но са исторически свързани с посочения период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама