Плевенско читалище взе участие в научна конференция във Велико Търново

11:07, 22 ное 16 / Култура 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Eкип от библиотеката на читалище “Съгласие 1869” в Плевен е взел участие в организираната от Регионалната библиотека “П.Р.Славейков” във Велико Търново  ХV-та национална научна конференция “Библиотеки – четене – комуникации”.

Съорганизатори на конференцията са  ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” и Асоциацията на университетските библиотеки. Инициативата се провежда под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на фондация “Глобални библиотеки – България”.

Темата на конференцията  е била “Дигитална конверсия на книжовното и културно-исторически наследство”, която е предизвикала огромен интерес. В рамките на четири сесии са били представени 32 теми от български докладчици и 14 от чуждестранни (Австрия, Сърбия, Румъния, Финландия, Полша, Русия, Турция и др.).

В първата сесия се е включил секретарят на читалище "Съгласие1869"Маргарита Лазарова, която е представила партньорството на читалището на проекта “Дигитална културна съкровищница “Север +”:документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България”.

Тя  е представила целта на включването в проекта, значимостта на дигитализацията за книжното културно наследство на Плевен и региона. На откритата изложба, съпътстваща конференцията, са били представени оригинални издания от специализираните колекции на бенефициента и партньорите. Читалищната колекция на „Съгласие 1869″е  участвало с плевенска периодика от 1878–1944 г.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама