256 деветокласници от Плевенска област полагат днес изпит по функционална грамотност

09:39, 30 ное 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
256 деветокласници в област Плевен трябва да се явят днес на външно оценяване по функционална грамотност, съобщиха от Регионалното управление на образованието.Изпитът се провежда на територията на цялата страна..

В  Плевенска област в него ще участват ученици от 11 паралелки в 9 клас в 11 училища, 

Изследването трябва да се проведе между 10,00 ч. и 13,00 ч. и ще продължи един учебен час. Инструментариумът за него е разработен от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО).

Оценяването ще се извършва чрез тест, включващ 24 задачи с избираем или с кратък свободен отговор. Те са разработени така, че да измерват знанията и уменията на учениците при работа с различни по формат и вид текстове.

Основните познавателни равнища, които ще бъдат измерени, са намиране и извличане на информация, обобщаване и тълкуване и осмисляне и оценяване. 

Външното оценяване по функционална грамотност е заложено в Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 г. Резултатите ще бъдат представени на регионалните управления по образование и училищата до средата на декември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама