Плевен ще популяризира бизнеса и културата в региона по време на председателството на България на Съвета на ЕС

18:04, 30 ное 16 / Политика 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Основната цел, която Община Плевен си поставя по време на председателството на България на Съвета на ЕС е  да популяризира  културното и историческото наследство в региона  и природните забележителности. Това стана ясно днес на работна среща в Общинския информационен център.

 Заместник-кметът  с ресор „Европроекти и хуманитарни дейности” Стефан Милев, експерти, представители на културни и образователни институции и организации обсъдиха какво означава България да председателства Съвета на ЕС, какво представлява председателството на Съвета и как функционира и как председателството дава и шанс на общините.

„Трябва да представим такава културна и творческа програма, че да привлечем вниманието към Плевен и той да стане част от програмата на национално ниво”, заяви на срещата Стефан Милев. Бяха споделени идеи, че това може да се осъществи чрез традиционното Пчеларско изложение или важни исторически факти, свързани с развитието на културен туризъм..

Обсъдена беше и възможността да се организира празник на гроздето и виното с международно участие, предвид съществуването на Института по лозарство и винарство и челното място на региона в тази област.

Приета беше и идеята в ОИЦ – Плевен, да бъде поставена кутия, в която всеки, който има идея как Плевен и регионът да привлекат вниманието по време на председателството на България на Съвета на ЕС, да я сподели. 

Съветът на ЕС, който България ще председателства на ротационен принцип от 01.01.2018 г. до края на м. юни 2018 г., договаря и приема законодателните актове на ЕС, координира политиките на държавите членки, разработва общата външна политика на сигурност на съюза, сключва международни споразумения и приема бюджета на ЕС. В рамките на тези 181 дни в България и в Брюксел ще бъдат проведени 2000 събития, 160 заседания на съвети, работни групи и комитети в страната ни, 20 000 делегати и 500 представители на медиите ще посетят България.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама