Две училища в Плевен са застрашени от закриване

16:30, 18 дек 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две училища в Плевен - ОУ"Васил Левски" и ОУ"Никола Й. Вапцаров", както и Детска градина "Иглика" в село Беглеж, са застрашени от закриване поради липса на ученици и натрупани дългове. Това става ясно от предложението за закриването им, внесено от кмета Георг Спартански в Постоянната комисия към общинския съвет „Образователна политика и читалищна дейност“. 

Предложението стана повод за разгорещени дискусии във Фейсбук, а родителите и учителските колективи заявиха, че са готови за протестни действия и стартираха подписка.

Директорът на ОУ "Васил Левски" Таня Тонева е предложила вариант ОУ "Васил Левски" и ОУ "Йордан Йовков" да продължат съвместно съществуването си. 

В дискусия във "Фейсбук" кметът Георг Спартански посочва, че дефицитът на ОУ"Васил Левски" вече вероятно е 100 000 лв. "Нека да се каже колко са дълговете на училището все пак. И откога са? И защо са? И каква е тенденцията за брой ученици в това училище?

И откъде в следващите години ще се вземат деца, като не се раждат? И че в следващите години в цяла България ще се закриват лавинообразно училища... Защото няма как да съществуват празни и няма как да се плащат заплати и издръжка на учители и училища без ученици..

. Кажете, как да съществува училище със 100 деца при стандарт за издръжка на 1 дете от около 1400 лв., т.е.с бюджет 140 000 лв. годишно за всичко!?!? ...", написа Георг Спартански .

От своя страна учители и ученици настояват, че ОУ"Васил левски" има 160 годишна история, бележи развитие през последните години, има много добра материална база, спортна площадка, оборудвани кабинети.

Традициите се предават от поколение на поколение, а денят на Апостола на свободата се превръща в празник за цял живот на всеки възпитаник, завършил училището, без значение в коя точка на света живее, обявиха публично от училищното настоятелство.

В понеделник ще заседава Постоянната комисия„Образователна политика и читалищна дейност“ с председател Диана Данова . Дневният ред на комисията е от 10 точки, три от които се отнасят за  предложенията за закриването на ДГ „Иглика” - с. Беглеж и на двете училища в Плевен - ОУ „Васил Левски” и ОУ „Никола Й. Вапцаров”.

Съдбата на двете училища ще бъде решена на последното за тази година заседание на общинския съвет в Плевен на 22 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама