Община Плевен взе мерки срещу безразборното разкопаване на улици и тротоари

16:57, 22 дек 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Плевен прие предложената от кмета Георг Спартански Наредба за изграждане на елементите на техническата инфраструктура на територията на община Плевен.

В мотивите си кметът посочи, че досега е липсвала подзаконова уредба, която да урежда условията и реда за изграждане  на техническата инфраструктура в областта на транспорта, водоснабдяването, отвеждането на отпадни води, топлоснабдяването, електроснабдяването, газоснабдяването и електронните съобщения и свързаните с това изкопни дейности.

Наредбата урежда взаимоотношенията между общината в качеството й на собственик на улици, тротоари, зелени площи и възложителите, за които е възникнала необходимост от извършване на прокопавания на терени общинска собственост.

Тъй като отношенията между общината и възложителите на такива прокопавания досега не бяха ясно формулирани, през последните години зачестиха случаите на извършени изкопни дейности, без след това да се възстановяват компрометираните участъци.

За да се избегнат неудобствата на гражданите, а в нередки случаи и за предотвратяване на възможни пътно-транспортни произшествия, досега община Плевен изразходваше немалък собствен финансов ресурс за възстановяване на такива участъци.

„Приемането на тази наредба ще доведе до дисциплиниране на фирми и граждани и ще освободи финансови средства на община Плевен. Не търсим печалба, търсим защита на обществения интерес”, заяви кметът Георг Спартански.

На фирмите ще бъдат издавани  разрешения, само ако те са придружени от документи, удостоверяващи съгласуване на трасето на предстоящото прокопаване, както и документ за внесена гаранция за качеството на възстановителните работи на нарушените улични. Фирмите ще е нужно да приложат и времеви график за поетапно изпълнение на прокопаването, който ще се съгласува и одобрява от община Плевен.

Съветниците гласуваха и размера на гаранциите за квадратен метър прокопана улична настилка. За възстановяване на асфалтобетонови улични настилки по улици с „леко” натоварено движение на МПС – 15 лв., за възстановяване на асфалтобетонни улични настилки по улици с „тежко” натоварено движение на МПС – 27 лв.;

За възстановяване на паважни улични настилки –гаранцията ще е10,50 лвл, на зелени площи – 6 лв., тротоарни настилки – 15 лв. При невъзстановяване, община Плевен ще ремонтира участъците със средствата от гаранцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама