В Плевен започва деветият конкурс за българска драматургия "Иван Радоев"

10:02, 26 дек 16 / Култура 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев се открива от 1 януари 2017г, съобщиха от ръководството на културния институт. Първото издание на коннкурса се провежда  през 2001 г. , като от тогава се провежда през 2 години. Досега в него са се включили стотици автори.

Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев", а патрон на събитието е кметът на общината.

Крайният срок за изпращане на творбите е до края на февруари. След това пиесите ще бъдат оценявани от жури, което се състои от трима изтъкнати театрали - един драматург и двама театроведи.

По регламент ще бъдат номинирани 10 от пиесите, от които ще бъдат излъчени победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов.

Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията е 500 лв.

Победителите ще бъдат поканени на гала-вечер, на която актьори ще четат откъси от номинираните пиеси и ще бъдат връчени наградите. Това традиционно се случва около 30 март,-рождения ден на Иван Радоев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама