В Плевен фирмите ще плащат гаранция за разкопани улици и тротоари

16:49, 13 яну 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дружествата, чиято дейност е свързана с разкопаването на улични настилки и тротоари в Плевен, ще плащат предварително парична гаранция за възстановяването им. Това  е регламентирано в наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура на територията на община Плевен, която влиза в сила от тази година.

Възложителите, на които са издадени разрешенията за строеж на съответната мрежа и съоръжения, ще извършват за своя сметка и в срок пълното възстановявате на всички елементи на увредената от тях общинска инфраструктура. 

За да бъде гарантирано това, те са задължени предварително да внесат гаранция, става ясно от наредбата.

За възстановяване на асфалтобетонови улични настилки по улици с „леко” натоварено движение на МПС сумата на квадратен метър е 15 лв.

При улични настилки по улици с „тежко” натоварено движение трябва да се внесат  27 лв. на квадрат. За възстановяване на паважни улични настилки ще се плаща 10,50 лв., при разкопаване на зелени площи- 6 лв. , а за гарантиране на възстановяването на тротоарни настилки – 15 лв.

В общината ще се допуска строителството на нови водоснабдителни, канализационни, енергоснабдителни, газоснабдителни и далекосъобщителни мрежи само след предварително одобрен от кмета план за инвестиционни намерения, съгласуван с директора на "Строителство, техническа инфраструктура, кадастър и регулация“ в общината.

Заявка  трябва да бъде представена в срок до 15-ти ноември за следващата календарна година.

На основание на тези планове ежегодно  до 10-ти декември ще се изготвя и комплексен план за цялата община. При изготвянето на плана задължително ще се прави групиране на заявките на отделните оператори за съответните мрежи за съвместно изграждане по райони.

Мярката се отнася само за планови строежи и ремонти, а не в случаите на аварии.

При невъзстановяване, община Плевен ще ремонтира участъците със средствата от гаранцията. Гаранционният срок за извършените възстановителни работи е една година от датата на приемане и въвеждане на обекта в експлоатация, а за възстановителни работи по улици с тежко натоварено движение на МПС – 6 месеца.

„ Един от ефектите, който търсим, е да се преустанови безразборното разкопаване в Плевен“, коментира председателят на местния общински съвет Мартин Митев.

Отделните дружества ще представят плановете си за ремонти в общината в посочения срок и при издаване на разрешенията за тези ремонтни дейности, разкопаванията ще се извършват съгласувано от различните оператори за дадения район. т.е. с едно разкопаване да си свършат работата един, двама или повече оператори.

Контролът по спазване на наредбата ще се осъществява от местната управа. Неспазили изискванията ще се наказват с глоба в размер от 500 до 2500 лв. за физически лица и имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. за юридически лица. При повторно нарушение ще се налага глоба от 2500 до 7500 лв. за физически лица и имуществена санкция в размер от 5000 до 15000 лв. за юридически лица.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама