Плевенско читалище и Регионалният музей с участие в изложба на Националната библиотека

14:49, 14 яну 17 / Култура 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевенското читалище "Съгласие" и Регионалният исторически музей имат важно участие в издаването на библиография за видния български възрожденец, просветен деец и общественик Нестор Марков, съобщиха от читалището. Библиографията е издадена  по проект на двата плевенски културни института, които са предоставили ценни материали за  издаването й.

Неин автор е проф. д.ф.н. Мария Младенова от Университета по библиотекознание и информационни технологии/УниБИТ/.

Библиографията бе представена на изложба в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", посветена на 180-годишнина от рождението на Нестор Марков, която се откри в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в столицата на 10 януари. 

Преди това библиографията беше показана и в Плевен в Деня на българските будители. Заедно с нея плевенската общественост видя и учебници и книги от края на миналия век, притежание на библиотеките на двата културни института.  

Изложбата в столицата бе открита от доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека. В приветственото си слово тя отбеляза приноса на Нестор Марков за развитието на научната общност в България. 

В столицата бе представен и сборникът със статии от юбилейната сесия, посветена на Нестор Марков и проведена на 24.11.2016 г. За сборника разказа съставителката му проф. Диана Благоева, заместник-председател на Института за български език на БАН. В този сборник е поместен и доклад на секретаря на НЧ „Съгласие 1869“Маргарита Лазарова - „Проектът „Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители“ – създаване, реализация, резултати“.

Изложбата е отворена за посетители до 31 януари 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама