Кметът Георг Спартански предлага в Плевен да бъде открито ново училище

18:29, 19 яну 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Плевен Георг Спартански предложи днес на работна среща откриването на ново училище в града. Той проведе разговор с директорите на училища, с които обсъди възможностите за оптимизация на училищната мрежа в общината.

Новото училище ще обединява учениците от ОУ „Васил Левски”, натрупало към момента 87 хил. лв. дългове поради намалелия  брой ученици, и паралелките от 1 до 7 клас в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици/ПГПЧЕ/, които съгласно новия образователен закон трябва да са в отделно учебно заведение.

По този начин задълженията на „Васил Левски” ще се покрият от националната програма за оптимизация на училищната мрежа и ще бъдат спазени нормативните изисквания за класовете от ПГПЧЕ.

За да се открие новото училище, трябва да се проведе административна процедура за закриване на ОУ „Васил Левски”. Новото учебно заведение ще бъде с около 600 деца, което означава по-голям бюджет и възможност да се издържа  Към новия Закон за предучилищното и училищното образование трябва да бъдат приведени СУ „Ан. Димитрова” и ОУ „Цв. Спасов”. Към момента в тях се обучават ученици съответно от 5 до 12 клас и от 5 до 8 клас. В този си вид те не могат да започнат следващата 2017/2018-а учебна година, поради което те обявяват прием на ученици за първи клас съгласно закона. Предложенията за оптимизиране на училищната мрежа в Община Плевен ще бъдат внесени за обсъждане на заседанието на местния парламент през месец февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама