Регионалната библиотека в Плевен ще представи краеведски сборник, съставен от исторически доклади 

11:47, 22 фев 17 / Култура 25 547 Шрифт:
Автор:

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен ще представи краеведския сборник „Плевен и Плевенски край – минало, традиции, духовност”. 

Той съдържа докладите от научната конференция по краезнание, проведена на 6 ноември 2015 г. в Плевен. По традиция конференцията се организира от дружество „Краезнание” в Плевен  и Регионалния исторически музей и Военноисторическия музей.

Докладите са представени в 5 раздела. Първият обхваща широк исторически период, като в него са публикувани доклади с различна тематика – археология и история на плевенския край. Вторият раздел- „Тематично-отраслови материали” включва  изследвания за банковото дело в Плевен до 1948 г. и факти за създаването и  дейността на Плевенската земеделска камара през периода 1938-1940 г. 

В следващата част  място намират видни личности и заслужили герои от Плевен и региона. Тук са посочени имената на малко познати или напълно непознати плевенчани, с принос в европейската и световната история. Четвъртият сектор е посветен на културата и народните обичаи в региона. Последният раздел „Родови проучвания” представя родовете на с. Пелишат и Лъжовския род от село Крушовица.

Авторите, участвали в конференцията, чиито доклади са представени в сборника, са от различни научни институти – Института за исторически изследвания и Института по изкуствознание при БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, УНСС, Централен държавен архив, уредници от Военноморския музей във Варна, Музея на авиацията в Пловдив, от регионалните исторически музеи в Благоевград и  Плевен и дирекция "Военноисторически музеи– Плевен", членове на дружество "Краезнание" в Плевен.

Сборникът ще бъде представен от доц. д-р Ани Златева от Институт за исторически изследвания при БАН, която бе и научен ръководител на конференцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама