Общинският съвет в Плевен ще приеме годишна програма за развитие на читалищната дейност

09:25, 24 фев 17 25 501 Шрифт:
Автор:

Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Плевен за 2017 г. влиза на дневен ред на заседанието на общинския съвет в Плевен. То се провежда днес в заседателната зала на сграда "Гена Димитрова". На територията на общината функционират общо 35 читалища с обща субсидирана численост за годината 104 щатни бройки. 

За 2017 г. сумата за една субсидирана бройка е 7 300 лв., което е с 220 лв. повече спрямо предходната година, а общият размер на държавната субсидия за годината е 759 200 лв. С Решение от 26 януари общински съвет в Плевен гласува през 2017 г. читалищата да се подпомагат финансово от общинския бюджет с 15 000 лв. за част от дейностите. Средствата ще се предоставят след приемането на програмата днес и ще се разпределят от Комисията, разпределила държавната субсидия, по допълнително разработени вътрешни правила.  

Сред акцентите на днешното заседание е и приемането на Програма за развитие на туризма в община Плевен през 2017 г. Очакваните приходи за годината от туристическия данък са 35 000 лв.

Съветниците ще трябва да вземат решение и за приемането на статут на Международен симпозиум по скулптура „Плевен“. Събитието е част от Културния календар на общината за 2017 г. Съгласно регламента, симпозиумът ще се провежда през 2 години, като създадените скулптури ще остават собственост на община Плевен. Авторите на скулпторите ще запазват авторските си права.

В дневния ред на сесията е включено и предложението за разпределение на средствата в група „Физическа култура и спорт” за тази година.

В предварителния дневен ред на днешното заседание на общинския съвет в Плевен за включени общо 38 точки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама