Общинският съвет в Плевен прие нова наредба за гробищните паркове

16:31, 24 фев 17 25 501 Шрифт:
Автор:

Общинският съвет в Плевен прие на днешното си редовно заседание нова наредба, която регламентира управлението на гробищните паркове и реда и условията за извършване на погребения на територията на община Плевен. 

„Въпросът със създаването и поддържането на гробищни паркове е много остър, тъй като те са в лошо състояние. Много от тях не са оградени и достъпът на животни е безпрепятствен, растителността е избуяла, липсват алеи, което през зимните месеци и при дъждовно време прави невъзможен достъпът до гробните места, няма осветление, присъствието на просяци и скитници не кореспондира по никакъв начин с представата ни за цивилизовано отношение към починалите ни близки", каза на сесията плевенският кмет Георг Спартански, който внесе предложението за новата наредба.

Той добави, че въпросът за поддръжката на гробищата се нуждае от регламентация, за да е ясно кой за какво плаща и кой за какво отговаря.  Това ще се постигне със създаването на Общинско предприятие „Гробищни паркове”, което да има бюджет и служители и което да се занимава цялостно с дейностите, свързани с поддръжката и стопанисването на тези паркове. 

Кметът подчерта, че на този етап общината няма подготовка и организация за създаването на такова предприятие, затова е по-добре  първо да бъде направена законовата регламентация.

Приемането на наредбата е обусловено и от периодичния задължителен контрол на действащите гробищни паркове на територията на общината от страна на Регионалната здравна инспекция.

В резултат от приемането на новата наредба се очаква подобряване на дейността на Община Плевен в областта на благоустрояване на гробищните паркове чрез създаване на правила и изисквания за дейността им в населените места на територията на общината, да бъде  осъществяван ефективен контрол за тяхното спазване и своевременно установяване на нарушенията и наказване на нарушителите.

В наредбата е записано, че кметът на община Плевен определя комисия от общинската администрация, която ежегодно да обхожда всички гробищни паркове в населените места на общината за  да установи вида и степента на поддържането им. 

Полагането на грижи за реда и поддържането на подходите, зелените площи и алеите на гробищния парк, определянето и контролирането на режима на влизане на моторни превозни средства в парковете, както и поддръжката на сградния фонд, ритуалните зали, сгради и съоръжения е ангажимент на община Плевен, а в кметствата и населените места в общината – на кметовете и кметските наместници.

В наредбата е описано още какво обхващат гробните места, какво е правото на гробоползване и как се уреждат отношенията по тази линия с наследниците на починалите и др.

Ползвателите на гробните места са длъжни да поставят трайни надгробни знаци, да ги поддържат в добър вид и да полагат системни грижи, в това число и по отношение растителността върху гроба.

Безплатни погребални услуги се предоставят на български граждани, които са самотни, без близки и роднини, бездомни, безпризорни, настанени в заведения за социални услуги или регистрирани в службите за социално слаби.

На територията на град Плевен има пет гробищни парка – до Стадиона, Горноплевенските, гробищен парк, “Чаира”, „Мюсюлмански гробища” и „Еврейски гробища”, плюс гробищните паркове по кметства и населените места в общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама