Плевен ще бъде домакин на международен симпозиум по скулптура

06:50, 25 фев 17 25 480 Шрифт:
Автор:

В Плевен  ще се организира международен симпозиум по скулптура, реши на вчерашната си сесия плевенският общински съвет. Той ще се провежда през две години през септември.  Създадените произведения в рамките на форума ще остават собственост на община Плевен и ще се използват за естетизация на града, като творците ще запазват авторските си права.

 Симпозиумът ще се организира от община Плевен с помощта на Съюза на българските художници, Групата на художниците в Плевен или на физически и юридически лица, които споделят целите и идеите на симпозиума.

Кметът на общината ще назначи организационен комитет за провеждането му. Членове на комитета ще бъдат изтъкнати творци, видни общественици, участващи доброволно без заплащане, както и експерти от отдел „Култура”. 

В Симпозиума могат да участват скулптори от страната и чужбина. Жури от петима експерти ще извършва селекцията на кандидатите. В състава му ще има трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на представителството на СБХ в Плевен, и представител на община Плевен. Организаторите ще осигуряват материала за скулптурите и оборудват технически работната площадка. Бюджетът на симпозиума е включен в културния календар на община Плевен и ще се утвърждава с решение на общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама