Плевен прие нова програма за развитие на туризма

12:36, 25 фев 17 25 419 Шрифт:
Автор:

В община Плевен от тази година влиза в действие нова програма за развитието на туризма.  Тя трябва да на о бщина Плевен популярна и разпознаваема туристическа дестинация, е посочено в документа, който бе приет на поредната сесия на местния общински съвет. По този начин се очаква да нарасне туристопотока, да бъде създаден устойчив позитивен имидж, а оттам да последва и  икономически растеж  на традиционните икономически отрасли.

Трябва да положим усилия да се включим в нишата поклоннически и исторически туризъм и да представим нашите забележителности, заяви кметът Георг Спартански. 

Общината има потенциал и за развитие на природен и здравен туризъм, добави кметът.  Той уточни, че програмата е отворена, търпи корекции и разработване, но "нещата на хартия трябва да се случат и на практика”.  

Приоритетните дейности в документа са обединени в няколко направления: изграждане и поддържане на инфраструктура, обслужваща туризма, включително местните пътища до туристическите обекти; сертифициране и функциониране на туристическия информационен център и организация на информационно обслужване на туристите; организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма; реклама на туристическия продукт на община Плевен, включително участие на туристически борси и изложения.

„Далеч съм от мисълта, че тази програма е панацея и сама по себе си ще тръгне да работи, но това, което се опитваме, е да дадем рестарт на нещата. Срамно и недопустимо е Община Плевен в година като настоящата, в която имаме три годишнини от културно и историческо значение – 140 години от Освобождението на Плевен, 110 години Военноисторически музеи и 40 години от откриването на Панорамата, да не се постарае да привлече внимание", подчерта Спартански. 

В програмата за 2017 година очакваните приходи от туристически данък са в размер на 35 хил. лева. С редства за развитието на туризма се очакват още от целеви програми и проекти,  дарения и помощи, средства по международни програми и споразумения, когато не е предвидено те да постъпват в държавния бюджет.

Парите за изграждане и поддържане на инфраструктурата, която е неразривно свързана с придвижването на туристите, са предвидени в инвестиционната програма на община Плевен. Финансовите средства за традиционни и протоколни прояви и културни събития с национално и международно значение са предвидени в културния календар за 2017 г. и са в размер на 276 хил. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама