Плевенски полицаи са задържани по подозрение в кражба на цигари за над 2.3 млн. лв.

12:46, 27 фев 17 25 598 Шрифт:
Автор:

Прокурори от специализирано звено “Антикорупция“ и следователи от Национална следствена служба разследват кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв. от склад на МВР в плевенското село Згалево. Те трябвало да послужат за веществени доказателства по досъдебно производство на Районна прокуратура/РП/. 

Досъдебното производство на РП– Плевен е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол. Като веществени доказателства са били иззети 621 475 кутии цигари, предимно от марките Viktory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складовата база на полицията.

На 28.03.2016 г. е там била извършена проверка на . Установено е, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР – Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението обаче било установено, че кашоните са празни. Назначената  експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв. 

В резултат на извършените процесуално следствени действия от служителите  от отдел"Антикорупция" са установили, че кражбата на цигарите е била извършена през 2014 г. от служители на ОДМВР – Плевен, действали в съучастие и използвайки техническо средство и моторно превозно средство. 

Към настоящия момент, след предварително разрешение от съдия от ОС – Плевен, се извършват претърсвания и изземвания в жилища на заподозрените полицаи. За срок от 24 часа са задържани три лица. 
Разследването продължава. 

Досъдебното производство е образувано от РП – Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от специализирано звено“Антикорупция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама