Фондация "Истина и памет" пусна петиция в подкрепа на свещеника Паоло Кортези

18:01, 12 мар 17 25 482 Шрифт:
Автор:

Петиция в подкрепа на енорийския католически свещеник в Белене Паоло Кортези започна в интернет. Тя е организирана от фондация "Истина и памет". „Водени от разбирането, че демокрацията е споделяне на отговорности и права между държавните институции и гражданите, подписалите тази петиция изразяват подкрепата си към Паоло Кортези, енорийски свещеник в град Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков  и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”, се казва в текста към петицията.

В документа се посочва още, че отец Кортези има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).
Подписалите петицията заявяват, че  категорично подкрепят енорийския свещеник като духовен водач в своята енория. Те го определят като личност с ясна гражданска позиция и остро осъждат безпочвените и неоснователни обвинения към него и опитите да бъде застрашен живота му.

Изразяваме своето несъгласие с преднамереното насаждане на страх, омраза, етническа и религиозна нетърпимост в обществото, както и с пасивността на институциите в България към случая със семейство Албакри. Безрезервната ни подкрепа за отец Кортези е и признание за високата ни оценка на неговите принос и ролята за развитието на българската демократична култура. Настояваме той да продължи да изпълнява своята мисия в България, както го е правил досега.”, казват още организаторите на петицията.

Преди няколко дни Паоло Кортези обяви в профила си във фейсбук, че напуска България, тъй като "неговите началници от Италия" така са решили. Това се случи след като Кортези настани семейство сирийски бежанци в белене, с което предизвика недоволството на местните жители. Името на свещеника стана известно с инициативата му да превърне бившия концентрационен лагер на остров Персин в мемориал на жертвите на тоталитаризма. 

Кортези стана носител на почетния знак на президента, който му бе връчен от Росен Плевнелиев миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама