Над 20 млади хирурзи преминаха курс по колянна хирургия в Плевен

11:16, 14 мар 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 20 млади хирурзи от страната преминаха двудневен курс на обучение по колянна хирургия в Медицинския университет в Плевен, съобщи пресцентърът на висшето училище. Курсът се проведе на  10-ти и 11-ти март в ендоскопския център на университета, който за трета поредна година е домакин на събитието. То бе организирано от Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ) под патронажа на Европейската асоциация по спортна травматология (ESSKA). 

Младите специализанти имаха рядката възможност да придобият опит в практична среда от утвърдени хирурзи в страната и Европа. Тематиката на събитието бе артоскопската хирургия на колянната става – патология, засягаща млади и активни пациенти, често активно спортуващи и професионални спортисти, преследващи високи постижения. 

 Курсистите имаха възможността да усвоят най-актуалните хирургични техники в областта и да придобият практичен опит в работата с модерна ендоскопска апаратура във високотехнологична среда. 

Специални гости на събитието от страна на Европейската асоциация бяха  д-р Никица Драбос от Загреб, Хърватска – носител на патенти за изобретяване на нов метод за лечение на увредата на предната кръстна връзка и дългогодишен член на най-престижните европейски професионални организации и д-р Богдан Амброзич от Валдолтра, Словения – участник в остеотомната комисия на ESSKA, автор и съавтор на над 90 публикации и научни трудове в областта на артоскопската хирургия. 

На участниците бе предоставена и възможността да участват в дискусионни групи, където се представиха заплетени клинични случаи от практиката на лекторите и се обсъдиха най-актуалните подходи за решаването им. 

Организаторите на събитието от БААСТ дадоха заявка инициативата да бъде продължена в следващите години, а форматът да бъде разширен и допълнен. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама