Документалният филм "Плевен-вълни по равнината" е с номинация на международен фестивал

16:51, 20 мар 17 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Документалният филм „Плевен – вълни по равнината“ е с номинация в категорията „История и култура“ на XIII-ия Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“. Това съобщи днес пресцентърът на община Плевен. Фестивалът ще се проведе от 6 до 8 април във Велико Търново. В него ще участват 92 филми, клипове и реклами от 18 държави. Те ще се състезават в пет категории: Природа и екотуризъм , Спорт и приключения, История и култура, Вяра и традиции, Корпоративен туристически филм. 

Във фестивала участват рекламни видеопродукции, представящи туристически дестинации от цял свят. Темите на представените продукции обхващат всички видове туризъм: събитиен, спортен, селски, религиозен, балнео туризъм, културно-исторически, риболовен и ловен, екстремен, планински и морски, екотуризъм и др. 

Мисията на фестивала е да промотира професионалната филмова туристическа продукция, да стимулира продуцирането й, както и да популяризира водещите тенденции в полето на модерната аудио-визуална култура, в унисон с критериите и нуждите на бизнеса. 

Филмът „Плевен – Вълни по равнината“ е  посветен на града, на неговите паметници, които свидетелстват за  кървави битки, променили историята на Европа. Много значими исторически фигури са минали през града, дори самият император Александър Втори, което е изключително рядко събитие в световен мащаб. Войници от различни националности  участват в Руско-турската война, която освобождава България от турско робство. 

Филмът представя и интересни факти относно най-древната история на Плевен,  разказва и за най-големия на територията на България древноримски град Улпия Ескус .
Филмът „Плевен – Вълни по равнината“ бе излъчен премиерно по БНТ през август, а четири месеца след това бе представен и на българската аудитория в САЩ и Канада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама