Бившият шеф на "Автомобилна администрация" в Плевен отива на съд

09:34, 25 мар 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият шеф на "Автомобилна администрация" в Плевен Цветелин Цветанов е подсъдим по обвинение в корупционни престъпления- искане и получаване на подкуп, съобщава пресцентърът на Апелативната специализирана прокуратура. Той ще отговаря по седем обвинения от Наказателния кодекс за времето, когато е бил ръководител на Националната изпълнителна агенция"Автомобилна администрация" и за два подкупа, докато ръководел плевенската дирекция. 

От пресцентъра съобщават още, че Цветелин Цветанов е организатор на група от осем участници-бивши и настоящи служители на изпълнителната агенция. 
Пред съда ще бъдат изправени още Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова,Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова.  
Според обвинителния акт, престъпната група започнала дейността си от февруари 2015  година, под "шапката" на агенцията, като събирала  т.нар. 
„такса спокойствие“ от автопревозвачи, учебни центрове, фирми за превоз и товари на пътници и др.  

На платилите "таксата" било обещавано покровителство от агенцията чрез  формално извършване на проверки или като не им се извършват проверки. Групата оказвала натиск и при манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, както и при изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност. 

Сред повдигнатите обвинения са и нерегламентирано издаване на свидетелства за правоуправление, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, както и назначаване на служители в агенцията срещу подкупи.

Към групата били привлечени и други съучастници на ръководни постове, прилагащи контролните и лицензионни правомощия на Изпълнителната агенция в различни региони. Цветанов лично ръководел действията им, се казва още в обвинителния акт.  Групата е заловени  на 30 март 2016 г. Предстои насрочване на делото в Специализирания наказателен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама