Собственици на кафенета в Плевен поискаха промени в общинска наредба

17:07, 10 апр 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собственици на заведения с летни градини в Плевен поискаха за пореден път промяна в общинската наредба, която регламентира реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения в града. Както "Топновини" писа, според наредбата в т. нар. летни градини в областния център се допуска само поставянето на леки слънцезащитни устройства – чадъри и конзолни сенници. Това означава, че при вятър и студено време те ще бъдат неефективни и опасни за посетителите, смятат собствениците на заведения. Те подчертаха, че това изискване силно ограничава работата им и ще доведе до съкращаване на щатове, даже до фалити.

На среща с председателя на общинския съвет Мартин Митев днес те поискаха да бъде внесено предложение за промяна на този текст от наредбата и се поинтересуваха колко бързо това  може да бъде  разгледано на сесия.

Мартин Митев им обясни, че има изискване кой може да бъде вносител на едно такова предложение. Такива могат да бъдат председателят на общинския съвет, постоянните и временни комисии, общинските съветници, кметът и зам.кметове на общината.

Втори важен момент са изискванията на Закона за нормативните актове, според който един нормативен акт трябва да бъде публикуван на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите. В конкретния случай тази публикация трябва да бъде на сайта на общинския съвет, като срокът за предложения и становища по проекта е не по-кратък от 30 дни.

„Без диалог промяна няма как да се получи. Посоката за промяна трябва да е консенсусна и взаимнополезна – и за вас, и за обществото като цяло, и за облика на Плевен“, каза още на срещата Мартин Митев.

Преди месец  собствениците на заведения се срещнаха и с кмета на Плевен Георг Спартански и организираха протест. Все още не е ясно по какъв начин ще бъде разрешен спорния казус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама