Новоизбраните депутати от Плевен обсъдиха приоритетите за развитието на града

18:45, 13 апр 17 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изграждането на автомагистрала „Хемус“ и възстановяване статута на военновъздушното училище са два от основните въпроси, по които Плевен ще търси подкрепа от страна на държавата и народните ни представители в 44-ото Народно събрание. Това заяви по време на днешната среща с новоизбраните народни представители от Плевен председателят на общинския съвет Мартин Митев. Той бе поканен на срещата от кмета Георг Спартански, заедно със заместник-кметовете арх. Невяна Иванчева, Стефан Милев и Милен Яков.

На поканата на кмета се отзоваха и петима от новоизбраните народни представители от Плевен-Васил Антонов /БСП/, Стефан Бурджев /БСП/, Владислав Николов /ГЕРБ/, Пламен Тачев /ГЕРБ/ и Велислава Кръстева /ДПС/. Идеята на срещата бе на вниманието на депутатите да бъдат представени важните за Плевен въпроси, за разрешаването на които местната власт ще разчита на подкрепа и на държавно ниво.

Проблем за Плевен е не само липсата на инвеститори, но и липсата на квалифицирана работна ръка, стана ясно още на срещата. 

"Тук не говорим само за висшисти, говорим и за стругари, за заварчици, говорим за скъсаната връзка между бизнес и образование.  Работни места има, но за съжаление липсват квалифицираните кадри“, каза Мартин Митев. 

От своя страна кметът Георг Спартански представи най-важните цели за община Плевен - успешната реализация на стартиращите проекти по ОП „Региони в растеж” в направленията градска среда, интегриран транспорт и образователна инфраструктура, на обща стойност близо 50 млн. лева; санирането на близо 50 жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност; изпълнението на проекта „Воден цикъл на Плевен и Долна Митрополия”.

  Георг Спартански също постави като първостепенен приоритет завършването на магистрала „Хемус”, което ще бъде важна крачка за преодоляване на дисбаланса в развитието между Северна и Южна България и икономическото възраждане на най-бедния регион в Европа - Северозападния, в който попада и област Плевен.

"Очакванията ни към народните представители за активно съдействие са свързани със статута на Военното училище в Долна Митрополия, промяна собствеността на недостроената спортна зала от държавна в общинска, за да бъде изграден съвременен Експо център, от какъвто градът ни има огромна необходимост, за същата процедура с част от базата на бившата военна школа, където може да бъде разкрито ново висше учебно заведение, както и с бившата Ветеринарна клиника, която се планира да бъде превърната в постоянен приют за кучета, каза на срещата кметът..

 Той подчерта, че е належащо разрешаването на въпроси като ремонта на стадиона, за който община Плевен има проект по всички европейски стандарти, доизграждането на многофункционална спортна зала, строителството на лекоатлетическо игрище на открито, за които местната администрация очаква финансиране от страна на правителството.

Спартански се обърна към депутатите за съдействие и при осъществяване на програмата за честване на 140-годишнината от Плевенската епопея, което ще се състои под патронажа на президента Румен Радев. За достойно отбелязване на юбилея община Плевен очаква финансова подкрепа от правителството. Средствата са необходими за ремонта на редица знакови исторически обекти и паметници като Панорама „Плевенска епопея”, Скобелевия парк, параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, къща музей „Цар Александър II”, трите паметника на входовете на Плевен и други.

Поставяме си високи цели, но такива са очакванията на нашите съграждани, защото седмият по големина град в България заслужава да има по-добра визия и шансове за развитие, категоричен беше Георг Спартански.

От името на народните представители Васил Антонов потвърди важността на срещата и желанието подобни разговори да станат традиционни. По повечето от изброените приоритети има единомислие от страна на плевенските депутати, необходим е консенсус за АЕЦ „Белене”, защото построяването на централата също е фактор за възраждането на региона, посочи той. Необходими са усилия и за изграждане на съвременна индустриална зона, каквито възможности предоставя теренът на бившия циментов завод.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама